Wat kan je doen tegen vlooien in huis?

Heeft u thuis ook een viervoeter rondlopen? Leuk toch zo’n huisdier! De kans is echter reëel dat u niet alleen een hond heeft rondlopen, maar regelmatig ook nog andere ongewenste gasten. Inderdaad, we hebben het over die vervelende vlooien!

Vlooien kunnen een echte plaag zijn. Het zijn kleine beestjes die dikwijls niet groter zijn dan enkele millimeters. Ze nestelen zich vast in dieren met lange haren. Daardoor komen vlooien ook veel vaker voor bij bijvoorbeeld honden dan bij mensen. De pels van een hond is dikker en langer dan de haren van een mens. Vlooien kunnen ook voorkomen bij mensen maar zullen daar niet lang kunnen overleven.

Zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen… Er zijn heel wat manieren om vlooien weg te houden uit je huis, die je allemaal kunt lezen op Millium.nl. Regelmatig stofzuigen is er daar één van! Zo krijgen de eitjes van de vlooi minder kans om te groeien. Focus dan vooral op de plaatsen waar je huisdier regelmatig komt! Slaapmatjes of eventuele winterjasjes kunnen best vaak gewassen worden op een hoge temperatuur. Ook zo vermijd je dat vlooieneitjes zich kunnen ontwikkelen. Ook is de aanschaf van een vlooienkam een goed idee. Door frequent je huisdier te kammen als het binnenkomt vermijd je dat de eitjes het huis binnensukkelen.

Zit je ondanks al deze maatregelen toch met vlooien in huis, dan heb je ook nog een aantal efficiënte bestrijdingsmiddelen. Zo zijn er bij de dierenarts heel wat producten te vinden waarmee je je huisdier kunt insmeren als het besmet is met vlooien. Het is ook zeer belangrijk om het huis grondig te stofzuigen om te vermijden dat de diertjes zich elders voortplanten en binnen enkele weken weer de kop opsteken. Heeft u matten met lange haren of tapis plein als vloerbedekking? Dan is het zeker aangeraden om deze te behandelen met een insectenwerend product of met stoom.

Nu de vlooien op het eerste zicht verdwenen zijn willen we ze ook weg houden. In bijna elke dierenwinkel zal men je een vlooienband aanbevelen. Dit is een halsband die je je hond aandoet en deze houdt de vlooien op afstand. Zo verklein je de kans op terugkerende vlooien bij je favoriete viervoeter!

Vlooien komen echter niet alleen bij huisdieren voor. Vlooien voeden zich met bloed en kunnen daardoor ook op mensen springen. Een vlooienbeet kan lichte huidirritatie veroorzaken maar is in bijna geen enkel geval schadelijk. Bij kleine kinderen is echter wel wat extra voorzichtigheid geboden! Word je als mens toch gebeten door een vlooi dan weet je apotheker hier wel raad mee. Deze geeft je een zalfje mee tegen de jeuk. De vlooi zelf zal niet lang overleven op een mensenhuid, waardoor dat probleem zich vanzelf oplost.

Zit je met een serieuze vlooienplaag bij zowel mens als dier en zit je hele huis onder de vlooien. Dan is het aangeraden om de hulp in te roepen van een professionele instectenbestrijder die je hele woonst eens grondig onder handen neemt.

Voor meer tips, check Millium.nl